Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Οι αντίποδες της Γης

Είστε έτοιμοι για μια σύντομη γνώση που θα σας βοηθήσει να κάνετε τον έξυπνο στους φίλους σας; Ας υποθέσουμε ότι είμαστε στην Αθήνα και αποφασίσαμε να σκάβουμε. Αν συνεχίζαμε το σκάψιμο όλο ευθεία, δια μέσου του πυρήνα της Γης, και βγαίναμε στην άλλη άκρη, που θα καταλήγαμε; Στην Κίνα, όπως έχουμε δει πολλές φορές στα κινούμενα σχέδια; Λάθος! Θα καταλήγαμε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όλοι μας ξέρουμε ότι η Γη είναι στρογγυλή. Όσοι από εσάς πιστεύετε ότι είναι επίπεδη, να πάτε πίσω στο νηπιαγωγείο! Μιας και είναι στρογγυλή, αυτό σημαίνει ότι αν σκάβαμε συνέχεια κάτω, εξοπλισμένοι με τεχνολογίες που θα μας προστάτευαν απ' τις τρομακτικές πιέσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες του εσωτερικού της Γης (τις οποίες δεν έχουμε και δεν ξέρω αν θα τις αποκτήσουμε ποτέ), θα καταλήγαμε στην άλλη άκρη του κόσμου. Στον αντίποδα. Μα πού ακριβώς; Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αντίποδες περιοχές του πλανήτη μας. Οι μπλε περιοχές είναι η Γη μας, ενώ οι κίτρινες οι αντίποδες περιοχές. Οι πράσινες περιοχές είναι οι μοναδικές στις οποίες υπάρχει σύνδεση στερεού εδάφους, δηλαδή δεν θα καταλήξουμε σε ωκεανό. Για παράδειγμα, αν σκάβαμε απ' την Ισπανία δια μέσου του κέντρου της Γης, θα καταλήγαμε στη Νέα Ζηλανδία. Αν κάναμε το ίδιο απ' το Εκουαδόρ, θα φτάναμε στην Ινδονησία. Και αν κάναμε το ίδιο απ' τη Γροιλανδία, θα καταλήγαμε κάπου στην Ανταρκτική.


Σύμφωνα μ' έναν πολύ γνωστό αστικό μύθο, που μάλιστα τον έχουμε δει πάρα πολλές φορές στα παλιά καρτούν, ο αντίποδας των Η.Π.Α. είναι η Κίνα. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος Αμερικανός σκάψει ένα τούνελ δια μέσου του πυρήνα της Γης, θα κατέληγε στον Ινδικό Ωκεανό. Στην Κίνα θα φτάναμε μόνο αν ξεκινούσαμε το επικό μας ταξίδι απ' την Αργεντινή ή την Ουρουγουάη.


Μα θα μπορούσαμε κάποτε να ταξιδέψουμε στον πυρήνα του πλανήτη μας, όπως στην ταινία The Core; Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να διασχίσουμε 6.370 χιλιόμετρα ολοένα και πιο πυκνών και θερμών στρωμάτων από πετρώματα και μάγμα. Πιο εύκολα πας στη Σελήνη, κι ας είναι 384.400 χιλιόμετρα μακριά μας, πάρα στο κέντρο της Γης. Το Διάστημα είναι εύκολο. Είναι άδειο. Αλλά ποιος ξέρει; Ίσως κάποτε βρούμε τον τρόπο να επισκεφτούμε τον πυρήνα της Γης με τη χρήση μελλοντικών τεχνολογιών. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα σεισμικά κύματα για να μελετήσουμε τα έγκατα του πλανήτη μας, δίνοντας εξηγήσεις που αφορούν το εσωτερικό της Γης σε όσους δε γνωρίζουν... και κοροϊδεύοντας όσους πεισματάρηδες εξακολουθούν να λένε ότι "η Γη είναι επίπεδη και μας το κρύβουν", λες και ζούμε στο 200 προ Χριστού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου