Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Η κληρονομιά ενός δεινοσαύρου

Βιομιμητική είναι η δυνατότητα μεταφοράς προτύπων από τον βιολογικό κόσμο στον μηχανικό. Έχεις ένα πρόβλημα και θες να φτιάξεις μια μηχανή που να στο λύσει; Ρίξε μια ματιά στη Φύση. Θα βρεις πάρα πολλές ιδέες και λύσεις για έμπνευση κι αντιγραφή. Κι όσο απίστευτο και να ακούγεται, λύσεις θα βρούμε και στον προϊστορικό κόσμο. Οπότε ετοιμαστείτε για ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον, με βάση κάτι που έμαθα από ντοκιμαντέρ του Discovery Channel κι ήθελα να το αναπτύξω λιγάκι.

Ένα απ' τα όχι και πολύ γνωστά χαρακτηριστικά του τυραννόσαυρου ρεξ, του μεγαλοπρεπή τυράννου βασιλιά σαύρα που τρομοκρατούσε μικρούς και μεγάλους δεινοσαύρους πριν από εκατομμύρια χρόνια, είναι ότι τα ρινικά οστά του ενώνονται μεταξύ τους, δίνοντας έτσι αντοχή στο κρανίο του. Όταν οι τυραννόσαυροι είναι νέοι, τα οστά αυτά είναι ξεχωριστά, δηλαδή υπάρχει ένα δεξί κι ένα αριστερό οστό. Μα καθώς μεγαλώνουν, τα οστά αυτά συγχωνεύονται μαζί, και μάλιστα στο σημείο που δε φαίνεται καν πως κάποτε ήταν ξεχωριστά οστά. 

Ξεχωριστά οστά που ενώνονται και γίνονται ένα. Φαντάζεστε με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να καταφέρουμε να αντιγράψουμε τα μυστικά της Φύσης, και να δημιουργήσουμε έτσι υλικά που να συγχωνεύονται σε μία ενιαία οντότητα; Φαντάζεστε τα κτήρια, τα οχήματα, τα εργαλεία, οι υπολογιστές, ακόμη και τα βιονικά μέλη του μέλλοντος, να είναι όχι από πολλά κομμάτια τοποθετημένα μαζί με βίδες και κόλλες, αλλά συγχωνευμένα σε μια ενιαία μονάδα, όπου οι ενώσεις δε θα φαίνονται γιατί δε θα υπάρχουν πλέον;

Ξέρετε τώρα τι θυμήθηκα; Στην ταινιάρα επιστημονικής φαντασίας Contact, στη σκηνή όπου η Έλι Άρογουέι ετοιμάζεται να ξεκινήσει για το επικό της ταξίδι, παρατηρεί κάτι συναρπαστικό. Όταν η πόρτα του διαστημοπλοίου κλείνει, όχι απλά κλείνει, αλλά συγχωνεύεται με το υπόλοιπο διαστημόπλοιο, λες και το σκάφος δεν είχε ποτέ του πόρτα!

Ξεχωριστά υλικά που θα γίνονται ένα. Θα μπορούσατε να το πείτε κι ως η μελλοντική κληρονομιά των τυραννόσαυρων 😁

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου